Fitness

Fitness oefeningen zijn een vorm van krachttraining, waarbij de spieren een grotere weerstand dan normaal moet trotseren. De weerstand wordt geleverd door apparaten, gewichten, banden of het lichaamsgewicht zelf. Krachttraining biedt vele voordelen op gebied van kracht en fitheid. We sommen de voordelen van een goed uitgewerkt schema even op:

De spieren worden sterker

Motoreenheden zijn zenuwen en de daarbij behorende vezels in de spieren. Wanneer spieren “normaal” worden gebruikt, worden niet alle motoreenheden aan het werk gezet. Door de samentrekking van de spier tijdens de oefeningen, worden wel alle beschikbare motoreenheden actief gemaakt, ook de sluimerende. De zenuwimpulsen verbeteren omdat de krachten worden gebundeld. Hoe duidelijker het lichaam de zenuwimpulsen kan doorgeven, hoe meer en sneller vezels in de spier geactiveerd kunnen worden. De onderlinge samenwerking tussen de spieren neemt toe, omdat de intermusculaire coördinatie verbetert. Als de weerstand verhoogt wordt, gaan alle andere spieren rondom het te bewegen gewricht zich ook aanspannen. De omliggende spieren “helpen” de te trainen spier. De spier die men wil trainen, noemt men de agonist. Deze zal aanvankelijk afgeremd worden in zijn werking, omdat de spier met de tegenovergestelde werking, de antagonist, zich aanspant. Hoe getrainder de agonist is, hoe minder “hulp” de omliggende spieren zullen leveren. De spier kan na een tijdje een grotere weerstand overwinnen, omdat de vezels in de spier beter samenwerken. Dit kan je vergelijken met 2 groepen die aan touwtrekken doen. Bij één groep trekt iedere lid hard, maar niet georganiseerd en niet gelijktijdig. De andere groep is heel georganiseerd en de leden trekken op hetzelfde moment aan het touw. Het is niet echt moeilijk te voorspellen welke groep de wedstrijd zal winnen. Om te voorkomen dat de spanning op pezen te groot wordt, heeft het lichaam een ingebouwd beschermingsmechanisme. Dit zorgt ervoor dat de spier automatisch geremd wordt, waardoor de pees niet scheurt. In sommige omstandigheden, bijvoorbeeld bij angst of woede, kan dit mechanisme uitgeschakeld worden waardoor enorme krachtprestaties mogelijk worden. Regelmatige krachttraining vermindert op termijn dit beveiligingsmechanisme: de peeslichaampjes worden minder gevoelig voor het beschermingsmechanisme en de spieren krijgen meer ruimte om zich te bewegen.

De pezen worden sterker

Om evenwicht te bekomen, moeten ook de pezen versterkt worden. Dit is net wat een goed uitgekiend programma doet: door de toegenomen belasting worden de pezen versterkt.

De spieren worden groter

Het volume van de spiervezels neemt toe. Dit noemt men hypertrofie. Wanneer je krachtoefeningen doet, komen er kleine scheurtjes in de spiervezels. Vanaf dat moment begint het lichaam met een herstelproces om die scheurtjes te genezen. De spieren worden hierdoor sterker en groter. Het hormoon testosteron speelt hierbij een belangrijke rol, daarom is het ook dat wanneer mannen en vrouwen dezelfde fitness oefeningen doen, mannen meer spiermassa krijgen. In het vrouwelijk lichaam komt testosteron niet, of in zeer kleine aantallen, voor.

De botten worden steviger

zelfs bij oefeningen op hogere leeftijd, worden de menselijke botten steviger wanneer je regelmatig traint op kracht.

De systemen voor energie functioneren beter

De systemen die zorgen voor de energie in het lichaam, gaan beter functioneren. Fitness oefeningen verbeteren de kwaliteit van het metabolisme

(stofwisseling). Hierdoor verkrijgt men een schonere verbranding van suikers en vetten. Je kan dit vergelijken met een kachel: een goed onderhouden kachel brandt beter dan een oude, roestige kachel.

Fitness versterkt de aërobe training

Krachttraining versterkt het effect van aërobe training. Als je wil vermageren is het daarom aangeraden om regelmatig fitness oefeningen te doen. Hoe meer spierweefsel je hebt, hoe beter de stofwisseling en de vetverbranding functioneert. Zelfs als je lichaam in rust is, wordt er meer en schoner energie verbrand. Belangrijk om te weten is dat wanneer je krachttraining doet, je sterker wordt, maar de zichtbare resultaten worden pas na 2 maanden duidelijk. De toegenomen kracht in de eerste 2 maanden is het gevolg van de samenwerking van de spieren (inter- en intramusculaire coördinatie), terwijl de hypertrofie (het groter worden van de spieren) pas na 8 weken een rol gaat spelen. Het regelmatig doen van fitness oefeningen biedt ontelbare voordelen. De meeste mensen geven gewichtsverlies als belangrijkste doel van hun fitness programma op, of ze willen er gespierder en fitter uitzien. Toch zorgen regelmatige fitness oefeningen niet alleen voor een mooier lichaam, maar biedt het nog tal van voordelen. We sommen er enkele op:

Een betere nachtrust

Studies bewijzen dat mensen die 3 maal per week een goed uitgebalanceerd programma voor krachttraining volgen, een betere nachtrust hebben dan mensen die dit niet doen.

Meer energie

Regelmatig fitnessen verhoogt het gehalte aan endorfine in het menselijk lichaam, wat zorgt voor meer energie. Het doen van fitness oefeningen is een zeer goede manier om vermoeidheid te bestrijden. Sommige mensen gebruiken als excuus dat ze te moe zijn om, na hun dagtaak, nog even fitness oefeningen te doen. Het goede nieuws is dat 3 maal per week een halfuurtje fitness oefeningen doen, zorgt voor een verhoogd energiepeil! Zeg maar vaarwel tegen de vermoeidheid.

Een verbeterd zelfbeeld

De meeste mensen die regelmatig fitnessen zien er niet alleen beter uit, ze voelen zich ook beter, zowel lichamelijk als geestelijk. Weten dat je iets goed doet voor je lichaam zal je zelfbeeld vergroten, wat uiteindelijk je zelfvertrouwen doet toenemen.

Een verhoogd metabolisme

Regelmatig krachtoefeningen doen zorgt voor meer en sterkere spieren. Spieren verbruiken meer energie dan vet, dus zelfs in rust verbrandt je lichaam meer energie! Het werken met gewichten komt je metabolisme enkel ten goede: zelfs als je niks doet, verbrand je meer energie!

Minder stress

Het volgen van een fitnessprogramma vermindert stress: door het trainen daalt je bloeddruk en wordt het bloed sneller door je aders gepompt. Bovendien verzet het je zinnen en kan je alle slechte gevoelens, frustraties en irritaties van je af trainen.

Grotere lenigheid

Een goed uitgekiend programma verbetert je kracht en lenigheid, wat de kans op blessures verkleint.

Verbeterde hartfunctie

Het volgen van een krachttrainingsschema verbetert de kracht van alle spieren in je lichaam, dus ook van je hart. De oefeningen zorgen niet alleen voor minder lichaamsvet, maar ze verbeteren ook het hart, waardoor het efficiënter bloed en zuurstof door je lichaam pompt.

Minder kwaaltjes

Hoe fitter je bent en hoe gezonder je eet, hoe minder kans je loopt op allerlei kwaaltjes en blessures. Het volgen van een goed uitgewerkt fitness programma werkt dus ook preventief tegen ziektes en aandoeningen.

Fitness oefeningen vragen niet veel tijd

Door het regelmatig doen van krachtoefeningen wordt je leven aangenamer en je voelt je beter in je vel. Iedereen kan 3 maal per week een half uurtje vrijmaken, meer nog: iedereen is dit aan zichzelf verplicht! Minder dan 2 uur per week, meer is er echt niet nodig om een mooi gevormd en aantrekkelijk lichaam te krijgen. Je lichaam goed onderhouden is een plicht voor iedereen die lang en gezond wil leven!