Handtherapie

Wat is handtherapie?

Uw hand en pols zitten ingewikkeld in elkaar. Botten, spieren, pezen en gewrichtsbanden zorgen er samen voor dat u uw hand goed kan bewegen en gebruiken op eindeloos veel manieren: met veel kracht of juist met precisie. Uw hand is ook kwetsbaar. Door een val of ongeluk, door overbelasting of door slijtage kunt u allerlei klachten krijgen. Dit kan u belemmeren in uw dagelijkse bezigheden. Een goede behandeling door ervaren specialisten is dan noodzakelijk.
Handtherapie houdt zich bezig met het behandelen van functiestoornissen van spieren, pezen, gewrichtsbanden, botten, gewrichten, zenuwen en huid. Een handtherapeut is een gespecialiseerde fysio- of ergotherapeut, met een uitgebreide kennis van de anatomie (botten, spieren, pezen, gewrichtsbanden en zenuwen), de klachten en de behandeling van de hand, pols en onderarm. De handtherapeut verzorgt het revalidatieproces na een operatie, maar kan ook conservatief (dus zonder operatieve ingreep) behandelen.

Behandelmogelijkheden

Een handtherapeut heeft keuze uit verschillende behandelmogelijkheden die telkens worden afgestemd op uw klachten en beperkingen. Er zijn veel verschillende behandelmogelijkheden, die altijd precies afgestemd worden op uw specifieke klachten, beperkingen en situatie. Het streven hierbij is om weer zo optimaal mogelijk te functioneren. U kunt denken aan:

  • Instructie en advies t.a.v. het bewegen en het gebruik van uw hand tijdens activiteiten, hobby en werk.
  • Oedeembehandeling, wondzorg.
  • Herstel van de beweeglijkheid en kracht.
  • Het aanmeten van een tijdelijke spalk.
  • Het adviseren in het gebruik van hulpmiddelen.

Tijdens de behandelperiode maakt de handtherapeut gebruik van diverse meetinstrumenten om het beloop van uw revalidatie te volgen.

Vergoeding handtherapie

De vergoeding van handtherapie valt onder de fysio- of ergotherapie. Om een fysiotherapeutische behandeling vergoed te krijgen, dient u een aanvullende verzekering hebben. Voor het maken van een afspraak voor handtherapie bij Praktijk voor Fysio/Manuele therapie Duin+ kunt u terecht bij Eugenie Buhrs; dit kan zowel met als zonder verwijsbrief van een arts.
Eugenie Buhrs is lid van de Nederlandse Vereniging voor Handtherapie (NVHT) en aangesloten bij het regionale netwerk Handtherapie West-Friesland. Kijk voor meer informatie op www.handtherapiewestfriesland.nl

NVHT

NVHT