Osteopathie

Wat is osteopathie

Osteopathie is een manuele geneeswijze, waarbij de therapeut met behulp van zijn handen, de bewegingen van het lichaam onderzoekt. Deze geneeswijze richt zich op het verlichten of wegnemen van lichamelijke klachten. Hierbij kunt u denken aan nekklachten, rugklachten, schouderklachten, bekkenklachten, buikklachten, zwangerschaps-gerelateerde klachten etc.

Een functionele eenheid

In de osteopathie wordt het lichaam gezien als een functionele eenheid. Er wordt gebruik gemaakt van een uitgebreide kennis van de anatomie, fysiologie, embryologie, neurologie en pathologie. Het lichaam is een dynamisch systeem dat zelf genezende mogelijkheden bezit. Met behulp van een osteopatische behandeling wordt het zelf genezende vermogen van het lichaam gestimuleerd. Osteopathie onderzoekt en behandeld drie grote lichaamssystemen:

Het pariëtale systeem

Dit zijn alle structuren van het bewegingsapparaat, zoals de wervelkolom, gewrichten, spieren, kapsel, banden, pezen en vliezen.

Het viscerale systeem

Dit zijn de organen met de bloedvaten en het lymfestelsel. Organen hebben ook een bepaalde mobiliteit. Verklevingen door operaties, ongevallen, ontstekingen of doorbloedingsproblematiek kunnen zorgen voor mobiliteitsverlies waardoor er klachten kunnen ontstaan ter hoogte van het orgaan of ergens anders in het lichaam.

Het craniale systeem

Hiertoe behoren de schedelbotten, hersenvliezen, ruggenmergvlies, zenuwstelsel en hersenvochtcirculatie.

Jij als geheel

Deze drie grote systemen beïnvloeden elkaar. Hierdoor kan het zijn dat de oorzaak van uw klacht zich op een andere plek in het lichaam bevindt dan waar u de pijn of en beperking voelt. De osteopaat kijkt -in tegenstelling tot bijvoorbeeld een fysiotherapeut, manueel therapeut of chiropractor- niet uitsluitend naar het bewegingsapparaat, maar naar het hele lichaam. Bij Osteopathie Veerman staat niet alleen uw klacht centraal, maar u als geheel.

Bekijk hier de website van Angela Veerman Osteopathie