Blog: Reuma, meedogenloos..

Tot voor kort kende ik reuma alleen van de collectebus van het Reumafonds. Ik gooi altijd netjes een paar euro in de bus en heb mezelf er eigenlijk nooit in verdiept. Tot in mijn naaste omgeving twee mannen te kampen kregen met deze vreselijke aandoening en verschillende reuma hulpmiddelen moesten aanschaffen.

De twee mannen waar het hier omgaat, zijn (misschien niet geheel toevallig) allebei timmerman en hebben hun hele leven lang op de steiger gestaan. Ik heb altijd opgekeken tegen deze ‘mannen van staal’. De staal blijkt echter buigzaam, want in de bloei van hun leven (50 is tenslotte het nieuwe 40) is er niets meer van hun kracht over. Het doet me plaatsvervangend pijn om ze zo te zien zitten.

Slijtage en artrose

Reuma, zo lees ik op de site Podobrace, is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan het lichaam, die niet door een ongeval zijn ontstaan maar door slijtage en o.a. artrose. Dat is waarschijnlijk ook het geval bij de twee (voormalig) timmerlieden. Ik kom ze vaak tegen. De ene keer zitten ze in een ‘goede’ periode en kan er zowaar weer een lachje van af. Maar als ik ze tref in een slechte periode is het echt verschrikkelijk om ze pijn te zien lijden.

Reuma is meedogenloos. Mannen, sterk als staal, met vreselijke pijn in spieren en gewrichten die amper nog een stap kunnen zetten. Het enige wat ze op de been houdt, is de wetenschap dat het in de loop van de dag minder kan worden. Weg gaat het echter nooit. De meeste reumatische aandoeningen zijn namelijk chronisch. Genezing is dus niet mogelijk. Een goede behandeling kan de klachten wel verminderen waardoor de reuma tot rust kan komen.

Reuma hulpmiddelen

reuma hulpmiddelen handschoenen

Bij Podobrace hebben ze jarenlange ervaring opgedaan met het testen van verschillende soorten reuma hulpmiddelen. Op de website vind je dan ook de beste reuma hulpmiddelen, maar ook beschikken ze over de beste polsbraces, schouderbraces, elleboogbrace, rugbraces en kniebraces. Ik kan de reuma bij de twee timmerlieden niet weghalen. Het enige wat ik ze kan adviseren, is om eens te bellen met Bill van Podobrace. Het zal de pijn in ieder geval verlichten.