Blog: De invloed van zolen

Steunzolen, inlegzolen of gelzolen?

Elke week kwam Lydia klagend naar ons toe. Dit deed ze al voordat we waren begonnen met ons wekelijkse rondje hardlopen. Lydia had ontzettende pijn in haar onderrug, maar ze wist niet hoe dit het beste verholpen kon worden. En omdat ikzelf fysiotherapeute ben en daarbij ook haar vriendin, hoorde ze al vaker over steunzolen, inlegzolen en gelzolen van o.a. Podobrace, maar ze wist ze niet te onderscheiden. Hierdoor kon ze dan ook niet bedenken welke zool het beste bij haar paste.

Afgelopen week kwam ze weer naar me toe en vroeg me dan ook: ‘’Weet jij dan wel wat het verschil is tussen deze drie zolen?’’.
Ik begon met het vertellen dat studies hebben uitgewezen dat steunzolen haar voeten ondersteunen en de stand van haar voeten corrigeert. Vroeger kon dit alleen op maat gemaakt, maar nu kan het ook vele malen goedkoper doordat er ook standaardproducten zijn voor de normale-, holle-, plat- en doorgezakte voet. Dit kunt u meten door met een natte voet op papier te gaan staan en de afdruk
te bekijken.

voetstandenvoetstandenvoetstandenvoetstanden

Lydia snapte wat ik bedoelde, maar vroeg zich toch af wat inlegzolen en gel zooltjes dan inhielden.
Ik legde uit dat volgens deze studies een inlegzool een zooltje is dat het loopcomfort verhoogt. Zo hebben deze zolen een goede vochtopname en vindt er ventilatie plaats. Verder vertelde ik dat gelzooltjes weer andere kenmerken hebben, zo is deze zacht, comfortabel, flexibel en passen gemakkelijk in vrijwel iedere schoen.

Klachten en soort zolen

Lydia wist nu wat de zolen voor hulp konden geven, echter stelde ze me toch de volgende vraag: ‘’Maar voor welke klachten helpen ze dan?’’.
Ik liet haar de onderzoeksresultaten zien van steunzolen, inlegzolen en gelzolen. Zo bleken de steunzolen te helpen tegen klachten in de rug, enkels of knieën. Ze helpen de pijn te verminderen of het wordt helemaal verholpen. De steunzolen helpen ook tegen platvoeten, aangezien die in latere tijd problematieken kunnen veroorzaken zoals blessures, hinderlijkheid in het bewegen en pijn. Verder bleken de inlegzolen klachten zoals zweetvoeten tegen te gaan. Door de gebruikte materialen zijn de inlegzolen schimmel- en bacterie-infecties werend, zo blijven uw voeten altijd in een goede conditie. In tegenstelling tot steunzolen en inlegzolen ondersteunen gelzooltjes uw voeten niet, maar het ontlast uw voeten wel en schokken worden beter opgevangen. Dit wordt meestal gebruikt voor het geval dat iemand last heeft van branderige voeten of hielspoor en zelfs hallux valgus.

holvoet steunzool
Na al deze informatie was Lydia overtuigd welke zool het beste bij haar past. Zo koos ze voor de MYSOLE Special Anatomical ‘’holvoet’’.
Doordat Lydia’s middenvoet geen contact met de grond krijgt, biedt deze zool de juiste steun voor haar. Eindelijk kan ik zonder voortdurend geklaag met Lydia hardlopen. Nog geen enkele keer, sinds de aanschaf van haar steunzolen, heeft ze tijdens het lopen de pijn in haar onderrug gevoeld.

Bijzonder wat voor invloed één paar zolen op iemands leven kan hebben..